ЗМІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ  ГОЛОВА 

Голодніков Павло Вікторович 

 

вул.Адміністративна, 9, м.Зміїв Чугуївського р-ну Харківської обл., 63404

 

(05747) 34523

 

Електронне листування

02a01fab5a5dd2a8ce2e595f6794d929

Авторизація

Шановні відвідувачі! При реєстрації на офіційному вебсайті Зміївської міської ради зазначайте повністю свої особисті дані: прізвище, ім’я, по батькові (поле "П.І.Б." в реєстраційній формі), серія та номер паспорту. Ця інформація потрібна в подальшому для створення електронних петицій та під час голосування за них.

Друге народження фабрики

Тільки відгриміли останні постріли, що їх посилали воїни Червоної Армії-визволительки на голови утікаючих ворогів, на фабрику почали сходитись поодинокі робітники. Віталися після довгої розлуки, радились і починали працювати. Ніхто їх не кликав сюди, ніхто не наймав на працю, не призначав заробітної плати. Самі йшли на свою фабрику, щоб відродити їй життя.

Почали з того, що кожен робітник приніс свій інструмент, і склали з нього невелику майстерню. Потім з зібраних частин склали двигун, і майстерня замала механічну силу.

Поверталися робітники з евакуації, поверталися машини, ремонтувалися приміщення цехів і житлові будинки для робітників. Почалися відбудовчі роботи і монтаж першої машини. Багато дрібних деталей, болтів, заклепок, гайок і іншого тепер не вистачало, а в машині кожний гвинтик — головний. Без нього машини не пустиш, а таких гвинтиків не вистачало безліч. Чекати, доки десь їх пороблять і пришлють-на фабрику — рік пройде.

— Будемо чекати ці важливі дрібниці чи будемо самі робити їх?— питав робітників директор фабрики Павло Іванович Масюк. І робітники самі в своїх майстернях почали робити все те.

Токарі Г.П. Філоненко, Є.І. Луценко, І.Д. Хіменко; слюсарі І.А. Гірман, Я.Л. Гаращенко вико­нували ці роботи, вели за собою решту робітників, вчили молодь. А молодих в майстерні — добра половина, і вони тягнуться за досвідченими майстрами. Комсомолець Є. Солод працює не гірше від старих і досвідчених майстрів.

Ковалеві Л.Ш. Гудзенку довелося робити бол­ти, гайки і інше, і він,забувши, що йому 68 років, робив їх не гірше від штампованих заводських. На фабрику з'явився і став до роботи старий робітник фабрики Василь Григорович Гарагатий.

— Як же це ви покинули млин, таке «тепле» містечко, — жартували деякі робітники, — адже там спокійніше.

Образився старий:

— Не можу я жити без фабрики. Моє тепле місце — тут.

І він почав працювати. Василь Григорович робив дуже точну важливу роботу. Він робив моделі на ті деталі, яких не вистачало до машин. По його моделях Харківські заводи робили форми і виливали потрібні для фабрики деталі.

Два шківи для товарних ролів, вагою до трьох тонн кожний, вилили на заводі в Харкові, але обробити їх не взявся жоден завод. Тоді в майстерні фабрики зробили пристосування і самі обробили обидва шківи.

Коли була готова до роботи перша машина, все ж пустити її не можна було. Лінія високої напруги, що іде з електростанції «Есхар», була вся зіпсована. Трест «Сельзлектро» відмовився ремонтувати лінію через нестачу робочої сили. Тоді робітники фабрики самі своїми силами відбудували електролінію.

Першу машину закінчили ремонтувати в серпні 1945 року, і вона вже дала державі перші десятки тонн високоякісного паперу.

Монтаж другої машини почали два місяці тому. Знову ті ж майстерні, ті ж робітники. Без відпочинку працюють на монтажі машини начальник монтажу М.М. Потьомінський, механік С.В. Дяков, оберсіточник І.Л. Ковтун, монтажни­ки П.І. Мішин, І.Л. Мартинов, СІ. Малютін. Всі бетонні роботи йдуть під керівництвом 62-річного кадровика Михайла Семеновича Бочки.

— Я пам'ятаю, — розповідає парторг Геращенко,— як у 1915 році привезли цю машину сюди. Не знайшли ніде в нас спеціалістів, щоб скласти її. Приїхали майстри і інженери аж із самої Англії. Ставили вони цю машину цілих півтора року. А наші робітники нині поставили цю ж саму машину за два місяці. Тож в новому році матиме довоєнну потужність і випускатиме ще більше продукції,ніж вона давала до війни.

Бажаємо колективу робітників фабрики нових виробничих успіхів у новому 1946 році.

В статті використані матеріали з книги "Книга пам’яті Зміївщини. Героїчні сторінки історії".

З райгазети від 1.01.46 р.

Контакти

Зміївська міська рада

Електронна адреса: 04058674@mail.gov.ua

Поштова адреса: 63404, Харківська обл., м.Зміїв, вул. Адміністративна, 9

Телефон: (05747) 3-45-23

Соціальні мережі:

Корисні посилання

© 2024. Зміївська міська рада. Всі права захищені. Joomla! — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна Публічна Ліцензія.