ЗМІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ  ГОЛОВА 

Голодніков Павло Вікторович 

 

вул.Адміністративна, 9, м.Зміїв Чугуївського р-ну Харківської обл., 63404

 

(05747) 34523

 

Електронне листування

02a01fab5a5dd2a8ce2e595f6794d929

Чи можна продати будинок без земельної ділянки?

Законодавство України передбачає цілісність нерухомості із земельною ділянкою, на якій знаходиться дана нерухомість. Правовий статус земельної ділянки має прямий взаємозв’язок з правом власності на нерухомість. Існує механізм регулювання нормами цивільного законодавства під час укладення договорів права власності на нерухомість і нормами земельного та цивільного законодавства при отриманні прав на земельну ділянку під час набуття права власності на нерухомість, яка знаходяться на цій земельній ділянці.

 

Так ч.1 та 2 ст. 377 Цивільного кодексу України передбачає, що при набутті права власності на нерухомість, особа отримує право користування відповідною земельною ділянкою або її частиною в тому ж обсязі і на тих умовах, в яких вона була визначена для попереднього власника. При цьому цільове призначення земельної ділянки не змінюється. Важливими умовами договору про набуття права власності на дані об’єкти нерухомості є кадастровий номер і розмір земельної ділянки.

Крім цього у ч.1 ст. 120 Земельного кодексу України зазначається про припинення права власності і права користування земельною ділянкою попереднього власника при набутті іншою особою права власності на нерухомість, яка розташована на даній земельній ділянці. Ця стаття також встановлює перехід права власності на земельну ділянку, на якій знаходиться житловий будинок (крім багатоповерхового), будівля або споруда особі, яка набула право власності на відповідні об’єкти нерухомості.

Відповідно до норм, зазначених у ч. 4 ст. 120 Земельного кодексу України, особа при отриманні права власності на будівлю, або її частину, набуває у власність земельну ділянку на умовах, на яких зазначена земельна ділянка перебувала у колишнього власника, якщо в договорі відчуження нерухомості не зазначено іншого.

Отже, вказані норми визначають принцип цілісності нерухомості і земельної ділянки, на якій знаходиться дана нерухомість. Відповідно встановлюється правова залежність права власності на земельну ділянку від права власності на нерухомість

Нагадаємо, що отримати безоплатну правову консультацію Ви можете звернувшись до відділу «Зміївське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00, за адресою: м. Зміїв, вул. Гагаріна, 15 тел. (05747) 3-11-13.

© 2024. Зміївська міська рада. Всі права захищені. Joomla! — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна Публічна Ліцензія.