Сальмонельоз – гостре зооантропонозне інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися в зовнішньому середовищі, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних та молочних продуктах. Зараження відбувається переважно харчовим шляхом та контактно-побутовим. Переважно зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, рибу, м’ясо птахів, тварин, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво.






Наразі в умовах війни в регіонах України відбуваються систематичні відключення світла які негативно впливають на виробництво та реалізацію харчових продуктів. Без світла не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися. При недотриманні температурних режимів зберігання харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання.
Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Зміївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 23.07.2024 по 26.07.2024, 29.07.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населених пунктах: м. Зміїв, с. Таранівка.
За інформацією