Починається тепла пора року, а значить, зростають шанси на отруєння. Харчовим отруєнням називають гострий стан, викликаний вживанням їжі або води, зараженої бактеріями та токсинами, або іншими речовинами.
Харчове отруєння є небезпечнішим для дітей, ніж для дорослих. Часто воно призводить до швидкого зневоднення. Через невеликий запас рідини в дитячому організмі важливо постійно стежити за кількістю води, що вживається дитиною. Якщо отруєння спричинене кишковою паличкою, підвищується ризик розвитку небезпечного ускладнення: гемолітико-уремічного синдрому, який є однією з найчастіших причин гострої ниркової недостатності у дітей. Тому при перших підозрах на отруєння у малюка необхідно якнайшвидше звернутися за кваліфікованою лікарською допомогою.
Ознаки отруєння
Ознаки отруєння залежать від того, який патоген потрапив у дитячий організм. Зазвичай захворювання розвивається так: збудник потрапляє разом із неякісною їжею в ШКТ, бактерії починають активно розвиватися, виділяючи в кишечник продукти життєдіяльності. В результаті розвивається гостра інтоксикація
Перша допомога при отруєнні
Перше, що необхідно зробити, якщо ви підозрюєте у дитини харчове отруєння – викликати швидку або лікаря додому. Поки чекаєте на прихід лікаря, давайте дитині більше пиття, це необхідно для попередження зневоднення. Дітям до року можна давати по чайній ложці води кожні 5-7 хвилин.
Не можна займатися самолікуванням та давати дитині будь-які лікарські препарати без консультації з лікарем. Якщо стан малюка важкий, то, викликаючи швидку допомогу, запитайте, що вам робити і суворо дотримуйтесь отриманої інструкції.
Профілактика харчового отруєння
Для профілактики харчових отруєнь давайте дитині тільки чисту і правильно оброблену їжу. Існує принцип «чотирьох кроків», що дозволяє гарантувати, що в їжі не буде патогенів:
- ретельне очищення. Перед приготуванням їжі необхідно вимити руки, кухонне приладдя, свіжі овочі та фрукти під проточною водою з використанням спеціальних засобів;
- захист від перехресного забруднення. Не можна допускати контакт сирих продуктів з готовими: яйця, сире м'ясо, птиця та риба повинні зберігатися в різних контейнерах та розрізатися на різних обробних дошках. Це дозволить уникнути попадання бактерій із сирої їжі до готових страв;
- термічна обробка. Більшість бактерій та вірусів гинуть при нагріванні до понад 100℃;
- швидке заморожування. Якщо ви зберігаєте заморожені продукти, переконайтеся, що в морозильній камері підтримується досить низька температура і не забувайте періодично протирати її.
Використовуючи ці правила, ви гарантуєте, що дитина не отруїться домашньою їжею. Але цього недостатньо: вона може підхопити кишкову інфекцію і поза домом. Тому необхідно привчати дітей до дотримання правил особистої гігієни з раннього віку. Поясніть малюкові, що необхідно мити руки перед їжею, не можна їсти овочі та фрукти, не помивши їх.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.





